top of page

A giclée szó francia eredetű, jelentése „fröcsköl”, ez arra vonatkozik, ahogyan a tintacseppek rákerülnek a vászon felületére speciális nagy formátumú, ultra-nagy felbontású színes ink-jet nyomtató segítségével.

A giclée szó az előállítási folyamatra vonatkozik, tehát magára a nyomtatásra. Szabad szemmel nem látható, illetve még nagyítás alatt is szinte láthatatlan a pixelek alkotta textura, és a kép folyamatos tónusúnak tűnik, úgy mint egy tradicionális technikával készült festmény esetében. A giclée technika szerencsés hátteret ad a legfiatalabb művészeti kifejezési eszköz, a számítógépes alkotások megjelenítéséhez.

Gyakran mondják, hogy napjainkban ez a technika áll a rézkarc helyére. A rézkarcok értékét úgy tartották meg, hogy a zárt sorozat létrehozása után a rézlemezt tönkretették, hogy azzal újabb képeket ne lehessen készíteni.

 

A giclée története: Az 1980-as évek közepén Graham Nash és Jon Cone észrevette a kiemelkedő minőségű végtermékeit az Iris tintasugaras nyomtatásnak. Az általuk fejlesztett tinták adták a képzőművészeti reprodukciók hosszan tartó élettartamát és színtartósságát. Az Iris nyomtatók lettek az elsők, melyek neve szorosan összefügg a múzeumi minőséggel a képzőművészet terén. Az 1990-es évek elején Jack Duganne bevezette a "giclée" kifejezés, mint a képzőművészeti digitális nyomatok kereskedelemben is használatos fogalmát.

Giclée is a french word which means "to spatter out", "to squirt or spurt", a term that refers to the way ink is applied to paper by a special large-format, ultra-high-resolution professional colour ink-jet printer. The word 'Giclée' is associated with the product of the process which is print. Giclée process is based on digital technology. Giclée print is a superior quality reproduction which became most popular in the past decade. Even under high magnification the dot pattern is virtually invisible and the image appears to be continuous-tone - like the original artwork itself. The dot-pattern of these prints is invisible to the naked eye. Many printer and print media manufacturers have been working to improve their product contributing tremendously to the increase in overall Giclée print quality. The advantage of giclée printing is that digital images can be reproduced to almost any size and onto various media, giving the artist the ability to customize prints for a specific client.

 

History of giclée: In the mid 1980's Graham Nash and Jon Cone noticed the high quality of the Iris ink-jet printers output. They developed inks that gave fine art reproductions the longevity and colour gamut they deserve. Iris printer became the first one associated with museum quality fine art. In the early 1990's Jack Duganne introduced the word 'giclée' as a new term describing digital prints used as fine art versa commercial digital prints.

 

bottom of page