top of page

Ármánka kalandjai Barátaival a Galériában

A könyvsorozat kiadója a Fuchs G Art Kft.  A meséket és az illusztrációkat Fuchs G. Tamás írta, illetve rajzolta.

 A mesék kivétel nélkül kedvesek, a durvaságot és közönségességet messze elkerülik. A fordulatosságon, izgalmakon túlmenően a mesék olyan értékeket is közvetítenek, amelyek a fiatal olvasóközönséget segítheti az értékalkotásban, az érzelmek, tolerancia kezelésében, a barátságok kialakításában. Az idősebb korosztály számára a történetek a saját élettapasztalataik tükörképeként jelennek meg, számukra a történetek nem csupán gyermekmesék. Az egy különleges véletlen, hogy Ármánka és barátai, Nyuszii, Vitéz, Bubu és Suba pont a Galériában leltek otthonra. Képről képre vándorolva izgalmas kalandokban vesznek részt. A történetek mindegyike a Galéria folyosójáról indul. Az öttagú baráti kis csapat tagjai minden mesében egy falon függő képbe "ugranak bele", a mozgalmas és tanulságos történetek a kép tartalmának megfelelően alakulnak ki. A sorozat köteteiben általában két mese van, amelyek mindegyike önállóan egy kerek történet. Mindegyik mesének az állandó szereplői: Ármánka a béka, Nyuszii a nyúl, Vitéz és Suba kutyák, valamint Bubu a madár. Mindegyik külön karakter, személyiség. Amikor az Olvasó már megismerkedett Ármánkával és barátaival és megszerette őket, már próbálja kitalálni, hogy az izgalmas történetekben ki, hogyan állja meg a helyét.

Miről szól?

Ármánka és barátai a társadalom különböző rétegeiből verbuválódott csapat. Ármánka egy lakótelepről származott béka, Nyuszii a nyúl akit...

Kinek szól?

Ezek a mesék Neked szólnak. Vagy, ha a tegeződést tiszteletlennek tartanád a korod, vagy más miatt, akkor Önnek, Tisztelt Olvasó. Ugyanis a mesék kapcsolatokról, érzelmekről, előítéletekről, vagyis az életünkről szólnak...

Hol játszódik?

A mesék kiindulópontja mindig a Galéria. A Galéria egy titokzatos hely, ahol a falakon függő képekbe, festményekbe a díszes társaság valahogy belekeveredik, a történet a kép tartalma szerint alakul. Ahány kép, annyi izgalmas történet.

Hol kapható?

Az "Ármánka kalandjai a Galériában" című mesekönyv-sorozatnak egyelőre az első két kötete vásárolható meg a Libri könyvesboltokban, és hamarosan itt az oldalon is.

Anchor 1
Miről szól?

Ármánka és barátai a társadalom különböző rétegeiből verbuválódott csapat. Ármánka egy lakótelepről származott béka, Nyuszii a nyúl, akit elhagytak a szülei, egy szatócsboltban nevelkedett. Vitéz egy nagyon gazdag családban volt magányos vadászkutya, Suba, aki puliként jött a világra, egy metróvégállomáson tengette életét, amíg ki nem ebrudalták onnan. Végül, Bubut, a madarat, egy polgári családban kényeztették el a szülei, de ennek ellenére sírni tudott volna az egyedüllét érzésétől.

Úgy alakult, hogy azon az estén zuhogott az eső és mind az öten lelkileg megviselve érkeznek a Galéria (képgaléria, Fuchs G.Tamás képeivel) kapujához. Az "Ármánka és barátai" mesesorozat ebben a pillanatban kezdődik el. Ők öten egy olyan közösséget hoztak létre, amelyiknek később ki kell állnia a legkülönbözőbb próbatételeket. A kalandok helyszíneit és szereplőit a Galéria falán lógó képek adják, ahova az öt jóbarát rendre belecsöppen. Egy kaland, egy mese. Az öt különböző személyiséggel és hozott kultúrával rendelkező főszereplőnek együtt kell működnie egymással, hogy átvészeljék a veszélyes eseményeket.

Mennyire határozza meg egy-egy szereplő döntését az otthonról hozott erkölcsi, etikai tanítás, hogyan tudnak a főhősök egymással kompromisszumokat kötni a közös cél elérése érdekében? Van-e arra lehetőség, hogy ennyi különbözőséggel felvértezve baráti közösség jöhessen létre? És, ha igen, mi ennek az ára? Kinek, mennyit kell változnia? Kinek mennyi joga és lehetősége van az újrakezdéshez?

A mesekönyv-sorozat ezekre a kérdésekre próbál válaszokat adni úgy, hogy a történetek, a kihívások sodrása által megjelenő tükörben az olvasó ráismerhessen a saját problémáira. A könyveket több korosztálynak is ajánljuk, hiszen a különbözőségek, a közösségformáló ingerek és folyamatok nincsenek szigorúan korosztályhoz kötve. A sok humorral átszőtt mesék nem csak a gyerekek, hanem a felnőttek figyelmét is lekötik.

Anchor 2
Kinek szól?

Ezek a mesék Neked szólnak. Vagy, ha a tegeződést tiszteletlennek tartanád a korod, vagy más miatt, akkor Önnek, Tisztelt Olvasó. Ugyanis a mesék kapcsolatokról, érzelmekről, előítéletekről, vagyis az életünkről szólnak. Olyan dolgokról, amelyek mindnyájunk számára az életerő forrásai. Legyünk akár gyerekek, felnőttek, vagy szikár aggastyánok.

Jogosan teheted fel a kérdést, hogy kinek a nyelvén íródtak meg ezek a történetek. Egy kisiskolás szókincsének és élettapasztalatának még érnie kell, hogy elérje az idősebbekét. Ezért is vannak különböző műfajok, mint például gyermekmesék, vagy drámák.

Az események fordulatossága és látszólagos egyszerűsége miatt ezek a mesék már a kisiskolásokat is le tudják kötni, annak ellenére, hogy vannak olyan szavak, kifejezések, amelyekkel talán még nem találkoztak. Legalább lehetőség van arra, hogy kérdezzenek, nagyszerű lehetőség egy párbeszédre.

Az idősebbek - ideszámítva már a tizenéveseket is - a történetekben ráismerhetnek a saját életvonaluk konfliktusaira, örömeire. A különböző kultúrákból származó ütközésekre, az alapvető érzelmek jelentőségére.

A történetek barátságosak. Nincsenek bennük szélsőséges megnyilvánulások, mint például agresszió, vagy valakinek a megalázásáról szóló rémtörténet. Ebből a szemszögből nézve a könyvek gyerekekhez szólnak.

A Tisztelt Olvasó is valószínűleg egy olyan közösségben él és érvényesül, amelyet különböző személyiségek alkotnak, sokan nagyon eltérő otthoni háttérrel rendelkeznek. A mesék szereplői is egy hasonló közösség tagjai, próbára teszik őket a felmerülő körülmények.

Az "Ármánka kalandjai Barátaival a Galériában" mesesorozat az irodalomkevelőknek szól, gyerekeknek, szülőknek és nagyszülőknek egyaránt.

A meséket és az illusztrációkat Fuchs G. Tamás írta, illetve rajzolta.

Anchor 3
Hol játszódik?

A mesék kiindulópontja mindig a Galéria. Egy különleges véletlen folytán Ármánka és barátai, Nyuszii, Vitéz, Bubu és Suba pont a Galériában leltek otthonra. Képről képre vándorolva izgalmas kalandokban vesznek részt. A történetek mindegyike a Galéria folyosójáról indul. Az öttagú baráti kis csapat tagjai minden mesében egy falon függő képbe "ugranak bele", a mozgalmas és tanulságos történetek a kép tartalmának megfelelően alakulnak ki. (A galéria képei a meséktől függetlenül, külön is megtekinthetők a Galéria oldalon)Ahány kép, annyi izgalmas történet. 

Anchor 4
Hol kapható?

Az Ármánka kalandjai barátaival a Galériában könyvsorozatnak a   Fuchs G Art Kft. a kiadója (MesezöldMeseföld Kiadó).

A Fuchs G Art Kft. Galéria Fuchs G. Tamás képeinek gondozója, forgalmazója.

Az "Ármánka kalandjai a Galériában" című mesekönyv-sorozatnak egyelőre az első két kötete vásárolható meg a Libri könyvesboltokban, és hamarosan itt az oldalon is.

Égi Manufaktúra
Körterepülő
Csőrike késésben
Rébusz
A nagy vágta
Rajt előtt
bottom of page